BLOG

Най-добрата слънцезащита отвътре - навън! И не само....

          Основната съставка на хранителната добавка AXANTA е

 астаксантинът – широкоизвестният в природата каротеноид, който присъства в растителни и животински организми и е считан за изключително здравословна съставка. Именно той оцветява месото на сьомгата и на множество ракообразни, консумирани като морски дарове, както и на морските водорасли и други, между които Heamatococcus pluvialis, откъдето се извлича благодарение на известния шведски производител. Астаксантинът е изключително желано вещество от хората, които приемат хранителни добавки. Това е добавка, която от много години в света се използва само от водещите й производители.

Освен това AXANTA съдържа екстракт от черен пипер, осигуряващ 95% пиперин, който подпомага процеса на храносмилане, имунната система, функционирането на дихателните пътища и изчистването на черния дроб, повърхността на кожата, половите органи и кръвообращението. Той изпълнява репродуктивна функция по отношение на женската полова система и ревитализира нервната система.

AXANTA съдържа също така пълен набор от витамини от група B, които се препоръчват за хора с недостиг.

AXANTA е част от програмата и хранителна добавка на COLWAY.

Астаксантин (Astaxanthin)

Антиоксидантен каротиноид с широк потенциал за въздействие върху здравето

от Владимир Недялков /със съкращения/

        Астаксантинът (още известен като астазантин) е една от най-търсените в момента хранителни добавки, съчетаваща в себе си голям потенциал за нови открития и широко поле на въздействие върху човешкото здраве. Репутацията си дължи на сравнително пресни, но позитивни и много на брой нишови изследвания из целия свят.

        Какво представлява астаксантинът? Астаксантинът (или астазантинът) е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества (терпени), към който приравняваме и бета-каротина, лутеина, ликопена.Разпространен е в природата и се добива от отглеждане на микроводорасли (Haematococcus pluvialis), ферми за скариди и крил, а също и чрез някои видове мая. Именно пигментът астаксантин придава розовия цвят на скаридите и северноатлантическия крил. Може да се добива и синтетично. Естествените и синтетичните форми имат разлики в структурата на молекулата си - те са изомери. Естественият сам по себе си може да бъде намерен във всички изомерни форми, но обикновено целият добит астаксантин е с еднаква структура. Синтетичният пък е неделима смес от стереоизомери, затова може да бъде разпознат. Обичайно цената му е близо три пъти по-ниска. Няма данни обаче произходът на астаксантина да води до разлики във въздействието му.

          Какво трябва да знаем за астаксантина? За разлика от провитамин А, астаксантинът има по-ниска токсичност и не се метаболизира във витамин А. Одобрен е и се смята за безопасен за употреба в САЩ и ЕС като естествен оцветител с цел придаване на цвят на храните. В САЩ това се отнася само за храните за животни. Кодът, на който отговаря в ЕС и цяла Европа, е Е161j. Влага се в храни на кокошки носачки и в отглеждани във ферми сьомги. Така месото е розово, а жълтъците червенеят. Добрата новина е, че това не е чак толкова лошо, защото астаксантинът предлага и ползи. Мастноразтворим е и се смята, че усвояването му се подобрява при успореден прием с храна, богата на мазнини или в капсули с мазнина (перлички). По чистене на монокислород /нестабилни молекули кислород, свободни радикали/,  астаксантинът е по-силен: 55 пъти от витамин Е и 60 пъти от витамин С.

           За какво се използва и какви здравословни ползи носи? Освен за оцветяване на храни (в частност на месо, жълтъци на яйца и херинга), астаксантинът се използва и като хранителна добавка. Има изключително благоприятно действие върху  зрението, мозъка и централната нервна система. Придават му се редица здравословни свойства като:

 • силен антиоксидант;
 • забавя стареенето;
 • противовъзпалителен агент;
 • предпазващ от слънчеви изгаряния пигмент;
 • подобрява имунитета, има противомикробно въздействие;
 • подпомага лечението на сърдечно-съдови заболявания, сваля лошия холестерол;
 • забавя дегенеративните заболявания на централната нервна система, вкл. Алцхаймер и Паркинсон;
 • подобрява зрителното здраве, включително катаракта и макуларна дегенерация;
 • подобрява оплодителните способности;
 • намалява позивите при рефлукс на пилора и диспепсия на стомаха;
 • възтановяващ мускулите агент (спортни добавки).

           Как работи астаксантинът? След консумация се усвоява заедно с мазнините в храната, влиза в кръвообращението и лимфата и достига до мембраните на редица клетки в човешкото тяло. Способен е да преминава през кръвно-мозъчната бариера. Веднъж настанил се в мембраните, коригира грешките в окислителните процеси на веществата, преминаващи през клетъчните мембрани. В самата клетка мястото му на работа без съмнение е в рамките на мембраните на митохондриите.

           Доказани ползи при хора:

 • потентен антиоксидант - съществуват множество изследвания, потвърждаващи антиоксидантите му функции.  
 • забавя стареенето - като всеки антиоксидант.
 • противовъзпалителен агент, противомикробно действие - доказан ефект при зарастване на рани и при борба със стомашно-чревни бактерии, причиняващи язви и киселини.
 • подобрява имунитета, противомикробно въздействие. 
 • подобрява зрителното здраве, включително при катаракта и макуларна дегенерация.
 • подобрява оплодителните способности при мъжете. 
 • намалява позивите при рефлукс на пилора  - доказателствата са убедителни.
 • блокер на 5 алфа-редуктазата  - до момента на излизане на публикацията съществува само едно изследване при хора за такъв ефект. Приемана е комбинация от астаксантин и екстракт от Саo Палмето. Резултатите са сериозно покачване на тестостерона (и при 800 мг/ден и при 2 000 мг/ден), както и снижаване на дехидротестостерона в рамките на тридневен прием. Снижаване на естрогена (зависи от дозата).
 • подпомага лечението на сърдечно-съдови заболявания, сваля лошия холестерол  и снижава кръвното налягане.  
 • подпомага лечението на язви на стомаха и дванадесетопръстника
 • забавя дегенеративните заболявания на централната нервна система, препоръчителен при Алцхаймер и Паркинсон.
 • лечение на рак на простатата - резултатите са при in vitro, но впечатляват с блокиране на ензима 5AR - 98%  само от астаксантина. 

           Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на астаксантин?

           Като естествен пигмент, който не се метаболизира във витамин А, астаксантинът има висока поносимост и ниска токсичност. Сигнал за предозиране е добиването на "розов" цвят на кожата при приемащите го. Някои хора го приемат именно с такава цел - да добият червендалест здрав вид. Няма установени странични ефекти.  

            Проучванията с хора включват прием на 800 мг до 16 гр. астаксантин за периоди от 3 до 90 дни. Постигането на конкретен терапевтичен ефект в отделни случаи е зависимо от дозата, а в други - се наблюдава ефект на засищане (таван). Най-добре е да приемате дозировката, назначена ви персонално от диетолог,  нутриционист или лекуващ специалист. В случай, че го приемате като хранителна добавка по свое усмотрение, следвайте указанията на етикета.

Както e видно от списъка на въздействия, с доказан ефект, астаксантинът е хит на пазара на хранителни добавки в цял свят!

Основна съставка е на различни лекарства и хранителни добавки:

 • самостоятелно като антиоксидант или в комплексни антиоксиданти;
 • в добавки за увеличаване на плодовитостта;
 • в комплексни кардиопрофилактични продукти;
 • в комплексни невропротективни и профилактични продукти;
 • в комплексни и самостоятелни формули за подобряване на зрителното здраве;
 • в комплексни продукти с противовъзпалително действие за стомашно-чревния тракт;
 • в мехлеми, кремове, козметика за рани, против слънчево изгаряне и т.н.;
 • в спортни добавки като протектор и възстановяващ мускулите агент;
 • в спортни добавки като блокер на ензима 5 алфа редуктаза - за сила, маса и превенция на растежа на простата (включително след стероидни цикли);
 • в комплексни формули със Сао Палмето за превенция на рака  на простата.

 

ПИПЕРИН

      Пиперинът е основният алкалоид в черния пипер. Има много здравословни ползи, една от основните от които е, че увеличава бионаличността на голяма част от други полезни съставки. Той унищожава мазните клетки, пречи образуването на нови. Д-р Су Чен Хмд-р Джи-Чон Джонг и колегите им анализирали резултатите от предишни проучвания, които показват, че приеман в по-големи количества пиперинът намалява нивата на мазнините в кръвта и има и други полезни ефекти върху здравето. Черният пипер се използва от векове в традиционната източна медицина за лекуване на  стомашно-чревни разстройства ,  възпаления  и  затлъстяване . Макар широкото му приложение все още учените не знаят много по какъв начин пиперинът се справя с мазните клетки. Специалистите смятат, че веществото влияе директно върху някои гени като пречи на създаването на мастни клетки. По този начин с времето мастните натрупвания изчезват. Специалистите смятат, че това е първата крачка за намиране на ефикасно средство за борба със затлъстяването и свързаните с него болести .Използва се също за подобряване здравето на червата като повишава притока на кръв към тях, повишава качеството на храносмилането и съответно разпространението на приетите вещества вследствие него. Приемът на пиперин като хранителна добавка повишава способността за абсорбция на полезни вещества, предпазвайки ги от превръщане в отпадъци и изхвърлянето им от организма.

 

            ВИТАМИНИ ОТ ГРУПА В

ВИТАМИН B1 (Тиамин) Водноразтворим витамин. Също като при всички останали витамини от групата В-комплекс евентуалният излишък се отделя и не се складира в организма. Налага се ежедневно набяване на В1 . Измерва се в милиграми (мг). Бидейки синергисти, В-витамините са по-мощни, когато се приемат комбинирано, отколкото ако се прилагат поотделно. В1 , В2 и В6 трябва да бъдат уравновесени (т.е. 50 мг от В1, 50 мг от В2 и 50 мг от В6), за да ефикасно действието им. Официално препоръчваната дажба за възрастни е 1,0 до 1,5 мг (при бременност и кърмене се предлага 1,5 до 1,6 мг). Нуждата се увеличава при болест, стрес и оперативна интервенция. Известен е като "духовен витамин" поради благоприятното му въздействие върху нервната система, умственото и душевното състояние. Оказва слабо диуретично действие. Полезни ефекти: Подпомага растежа. Улеснява смилането и асимилацията, особено на въглехидратите. Поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Подобрява умственото състояние. Помага в борбата срещу морска болест и неразположение при пътуване по въздух. Облекчава следоперативните болки в стоматологията. Стимулира лечението на херпес зостер. Болести при недостиг: Бери-бери. Естествени източници: Бирена мая, оризови люспи (арпа), житни зърна, пълноценна пшеница (с триците), овесена каша, фъстъци, екологични меса (без пестициди и химикали), крехко свинско (без тлъстина), повечето зеленчуци, трици, мляко. Токсичност: Няма данни за токсичност на този витамин. Всеки излишък се отделя в урината и в никаква степен не се складира в тъкани и органи. Редките симптоми за излишък (когато дозите надвишават 5-10 г дневно) включват тремор (треперене, херпес, едема, нервно напрежение, сърцебиене и алергии). Врагове: Топлината при готвене лесно унищожава този витамин. Други негови врагове са кофеинът, алкохолът, начините за обработка на храната, въздухът, водата, естрогенът, антиацидите (средства против киселини в стомаха), сулфамидните лекарства. Съвети: Ако сте пушач, употребявате алкохол или консумирате много захар, вие се нуждаете от повече витамин В1. При бременните, кърмачките, ползващите противозачатъчни медикаменти, потребността от този витамин също е по-голяма. Ако имате навика след вечеря да гълтате антиацид, вие се лишавате от тиамина, който бихте получили с поетата храна. При всички стресови състояния - болест, тревога, травма, следоперативен период - приемът на В-комплекс, включващ витамин В1 трябва да се увеличи.


ВИТАМИН B2 (Рибофлавин)  Водноразтворим и лесноабсорбираем. Отделяното количество зависи от нуждите на организма и може да бъде съпътствано със загуба на белтъци. Подобно на останалите В-витамини не се акумулира и трябва редовно да бъде набавян чрез пълноценни храни и добавки. Известен е като витамин G. Измерва се в милиграми (мг). За разлика от тиамина рибофлавинът не се разрушава от топлина, оксидация или киселини. Препоръчваната дажба е 1,2-1,7 мг. При бременност 1,6 мг, за кърмачки- 1,8 мг първите 6 месеца и 1,7 мг във вторите 6 месеца. При стресови ситуации необходимостта от този витамин се увеличава. Полезни ефекти: Помага на растежа и възпроизвеждането. Осигурява здрава кожа, нокти и коси. Допринася за елиминиране на възпалителните процеси в областта на устата, устните и езика. Действа ползотворно за зрението и облекчава умората на очите. Функционира съвместно с други вещества за асимилиране на въглехидрати, мазнини и белтъчини. Болести при недостиг: Арибофлавиноза (авитаминоза В2)- увреждания на устата, устните, кожата и половите органи. Естествени източници: Мляко, черен дроб, бъбреци, мая, сирене, листни зелени зеленчуци, риба, яйца. Токсичност: Не са известни токсични ефекти. При неголеми излишни количества възможните симптоми се изразяват в изтръпване (скованост), чувство на парене или убождане. Врагове: Светлината, особено ултравиолетовата, и основите действат деструктивно на рибофлавина. Непрозрачните картонени кутии за мляко (тетрапак) го предпазват от унищожаване, наблюдавано при прозрачни стъклени бутилки. Други естествени врагове са водата: (витаминът се разтваря в течности при готвене), сулфамидната група лекарства, естроген и алкохол. Съвети: При вземане на противозачатъчни, при бременност и кърмене нуждата от В2 нараства. Ако храната ви включва малко червено месо или млечни продукти, трябва да увеличите поеманите количества. Ако сте на продължителна ограничаваща диета за язва или диабет, има много вероятност да развиете авитаминоза. (Във всички случаи на провеждане на лечение за специфично заболяване е необходимо да се консултирате с лекар, преди да промените текущия хранителен режим или да преминете на нов). Стресовите състояния изискват допълнителни количества В-комплекс. Този витамин действа най-добре съвместно с витамин В6витамин С и ниацин (никотинова киселина). Ако вземате антираково лекарство, твърде много витамин В2  би намалил ефикасността му.


ВИТАМИН B5  (Пантенол)  Водноразтворим, член на семейството В-комплекс. Подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система. От жизнено значение за правилното функциониране на надбъбречните жлези. Стимулира превръщането на мазнините и захарта в енергия. Необходим за синтеза на антитела, както и за оползотворяването на парааминобензоената киселина и холина. Препоръчваната дажба е 10 мг за възрастни. Възможно е синтезирането му в организма от чревни бактерии. Полезни ефекти: Спомага за зарастване на рани. Противодейства на инфекции чрез формиране на антитела. Лекува следоперативен шок. Редуцира неблагоприятните и токсични ефекти от редица антибиотици. Болести при недостиг: Хипогликемия (понижено съдържание на захар в кръвта), дуоденална (на дванадесетопръстника язва), кръвни и кожни смущения. Естествени източници: Месо, пълноценни зърнени храни, пшеничен зародиш, трици, бъбреци, черен дроб, сърце, зелени зеленчуци, бирена мая, ядки (орехи, лешници, бадеми и др.), пиле, сурова меласа. Токсичност: Няма данни за токсични ефекти. Врагове: Топлина, Техники за кулинарна обработка на храната, консервиране, кофеин, сулфамидни лекарства, сънотворни лекарства, естроген, алкохол. Съвети: Ако често се оплаквате от изтръпване на ръцете и краката, опитайте увеличен прием на пантенол в комбинация с други В-витамини. Витамин В 5 може да помогне за предпазване от пораженията на стресови ситуации, които очаквате или вече сте преживели. В някои случаи 1000 мг дневно се оказват ефикасни за намаляване на болките при артрит. Ако страдате от алергии, В5 и С ще ви донесат облекчение. Опитайте по 1000 мг от двата - сутрин и вечер с храната.


ВИТАМИН B6 (Пиридоксин)  Водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. На практика В6 представлява група от вещества- пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които са тясно свързани помежду си действат комбинирано. Измерва се в милиграми (мг). Потребността от него се увеличава при консумиране на богати на протеини храни. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Съществуват данни, според които се синтезира от чревни бактерии, както и че това се дължи на зеленчукова диета, допълнена с целулоза. Препоръчваният прием за възрастни е 1,6 до 2 мг дневно, при бременност 2,2 мг, при кърмене 2,1 мг. Необходим е за абсорбцията на витамин В12, както и за образуването на солна киселина и магнезий. Млечните продукти по принцип са относително бедни на В6. Полезни ефекти: Стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини. Допринася за трансформиране на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Спомага за предпазване от различни нервни и кожни смущения. Облекчава гаденето. Подпомага правилния синтез на нуклеинова киселина като противодействие на стареенето. Съдейства за редуциране на проблемите, свързани със сухотата в устата и уринирането, причинени от трициклични антидепресанти. Намалява честотата на нощните мускулни спазми, предотвратява схващането на храната, изтръпването на ръцете, някои форми на неврит в крайниците. Има действие на естествен диуретик. Болести при недостиг: Анемия, себореен дерматит, възпаление на езика (глосит). Естествени източници: Бирена мая, пшенични трици, пшеничен зародиш, черен дроб, бъбреци, соя, пъпеш, зеле, меласа, ориз, яйца, овес, фъстъци, орехи. Токсичност: Дневните дози от порядъка на 2-10 г могат да предизвикат нервни смущения. Възможните симптоми за свръхколичество В 6 са нощно безпокойство и твърде ярки, запомнящи се сънища. Не се съветва поемане на дози над 500 мг. Врагове: Дълготрайно съхранение, консервиране, печене или задушаване на месо, замразяване на плодове и зеленчуци, техника за кулинарна обработка на храните, алкохол и естроген. Съвети: Вземането на противозачатъчни предполага повишена потребност от В 6 . Консуматорите на повече белтъчини имат нужда от допълнителни количества от този витамин. Витамин В 6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици и ако дозата не се съобрази, би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Болни от артрит трябва да вземат В6. Действа оптимално в комбинация с В1В2В5Витамин С и магнезий.


ВИТАМИН B12 (Кобаламин) Разтворим във вода и ефикасен в много ниски дози. Известен е още като "червен витамин". Измерва се в микрограмове (мкг). Това е единственият витамин, съдържащ основни минерални елементи. Трудно се асимилира през стомаха. Налага се комбиниране с калций по време на абсорбиране, за да може организмът да извлече полза. Препоръчителната дневна дажба е 2 мкг за възрастни, 2,2 мкг за бременни и 2,6 мкг за кърмачки. Бедната на витамин В1 и богатата на фолиева киселина храна (каквато е вегетарианската) нерядко крие рискове от недостиг на витамин В 12 . Правилно функциониращата житовидна жлеза помага за абсорбцията му. Симптомите на В12 - авитаминозата могат да се появят повече от пет години след като депата в тялото са били изчерпани. Витамин В12 се добавя предимно чрез консумиране на животински продукти, тъй като растителните хранителни вещества (с минимални изключения) не го съдържат.Полезни ефекти: Образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия. Подпомага растежа и усилва апетита при децата. Увеличава енергията. Поддържа нервната система. Допринася за правилното оползотворяване на мазнини, въглехидрати и протеини. Намалява раздразнимостта. Подобрява концентрацията на вниманието, паметта и равновесието. Болести при недостиг: Злокачествена анемия и нервни смущения. Естествени източници: Черен дроб, говеждо и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци. Токсичност: Няма данни за токсичност дори при поемане на мегадози от витамина. Врагове: Киселини и основи, вода, слънчева светлина, естроген, алкохол, сънотворни препарати. Съвети: Ако сте вегетарианец или сте изключили яйцата и млечните продукти от менюто си, то вие се нуждаете от В12 добавка. Това се отнася и за хората, които обичат да си попийват. В комбинация с фолиева киселина, витаминът може да се окаже най-ефикасното средство за възстановяване на жизнеността. При жени непосредствено преди и по време на менструация, витамин В 12 в рамките на В-комплекса може да бъде много полезен.


ВИТАМИН B13 (Оротова киселина)  Метаболизира фолиевата киселина и витамин В12. Дневна дажба не е определена. Полезни ефекти: Предотвратява развитието на някои чернодробни заболявания, както и преждевременното остаряване. Помага при лечение на множествена склероза.Болести при недостиг: Не са проучени. Естествени източници: Кореноплодни зеленчуци, суроватка, течната част на пресеченото мляко. Врагове: Вода и слънчева светлина. Съвети: Изследваниятa относно този витамин все още са твърде оскъдни и не биха могли да се дадат каквито и да е препоръки.

 

ХОЛИН Липотропно средство (емулгатор на мазнини), член на групата В. Заедно с инозитола съдейства за оползотворяване на мазнините и холестерола. Холинът е едно от малкото вещества, способни да проникват през т.нар. кръвно-мозъчна бариера, която предпазва мозъка от промени в 24-часовия хранителен режим, и достигащо до мозъчните клетки, където произвежда химикал, оказващ полезно действие върху паметта. Оптималният дневен хранителен режим за възрастни съдържа 500-900 мг. Холинът емулгира холестерола и предотвратява отлагането му върху артериалните стени или в жлъчния мехур. Полезни ефекти: Контролира образуването на холестерол. Подпомага изпращането на мозъчни импулси до мозъка, стимулиращи паметта в по-късните години от живота. Помага за елиминирането на лекарства и отрови от организма чрез положителния си ефект върху черния дроб. Има успокояващо действие. Ефикасен е при лечение на болестта на Алцхаймер. Болести при недостиг: Може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб, втвърдяване на артериите. Естествени източници: Жълтък, мозък, сърце, зелени листни зеленчуци, пшеничен зародиш и летицин в малки количества. Токсичност: Няма данни за подобна характеристика. Врагове: Вода, сулфамидни лекарства, естроген, кулинарна обработка на храните, алкохол. Съвети: Винаги комбинирайте холин с останалите В-витамини. Ако сте нервни или имате "тикове", това може да ви помогне да повишите нивото на холин. Ако вземате лецитин, вероятно ще се нуждаете от калциева добавка, зада поддържате равновесието между фосфор и калций, тъй като холинът увеличава концентрацията на фосфор в организма. Поемайте повече холин с храната, с цел да подобрите паметта. Ако употребявате алкохол в големи количества, не пропускайте да осигуроте холин на черния си дроб, от който той се нуждае, за да свърши допълнителната работа.


ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА (Витамин В 9 , Фолацин, Фолат)  Водноразтворим, член на групата В. Измерва се в микрограмове (мкг). От съществено значение е за образуването на червени кръвни клетки. Подпомага обмена на белтъчини. Препоръчителната дневна дажба за възрастни е 180-200 мкг. При бременни количеството е два пъти по-голямо, а при кърмачки - 280 мкг през първите шест месеца и 260 мкг през вторите шест месеца. Играе важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене. Необходим за оползотворяването на захари и аминокиселини. Ефекти: Подобрява лактацията. Предпазва от чревни паразити и отравяния с храни. Грижи се за добрия вид на кожата. При болки има действие на аналгетик. Може да забави посивяването на косата, когато се прилага комбинирано с пантотенова и парааминобензоена киселина. Предпазва срещу вродени дефекти. Усилва апетита при състояние на изтощение. Предотвратява развитието на анемия. Болести при недостиг: Хранителна макроцитна анемия. Естествени източници: Тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, мая, черен дроб, жълтък, пъпеш, кайсии, тиква, авокадо, боб, пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно. Токсичност: В редки случаи алергични кожни реакции. Врагове: Вода, сулфамидни лекарства, слънчева светлина, естроген, кулинарна обработка на храните (най-вече варене), топлина. Съвети: Ако консумирате алкохол в по-големи количества, препоръчително е да вземате добавки фолиева киселина. Ако вземате повече от 2 г витамин С, вероятно ще се наложи да увеличите приема и на фолиева киселина. Същото важи и ако поемате естрогени, сулфамиди, фенобарбитал или аспирин.


НИАЦИН (Никотинова киселина, никотинамид) Водноразтворим, член на В-комплекса и известен като витамин В3. Измерва се в милиграми (мг). Чрез оползотворяване на аминокиселината триптофан, организмът сам може да произвежда ниацин. Но човек, който има недостиг на витамини В1В2 и В6 не може да получава ниацин от триптофана. Липсата на ниацин може да предизвика отрицателни промени в психиката на личността. Дневната дажба е 13-19 мг за възрастни. За кърмачки се препоръчват 20 мг. Ниацинът играе важна роля за синтеза на полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), както и на кортизон, инсулин и троксин. Необходим е за поддържане доброто състояние на нервната система и мозъка. Свежда до минимум зачервяването (приливът на кръв)и сърбежите, вследствие на никотиновата киселина в ниацина. Ниацинът е един от малкото витамини, които са относително стабилни в хранителните вещества и издържат на варене, печене и съхранение при незначителна загуба на ефикасност. Полезни ефекти: Съдейства за поддържане доброто състояние на храносмилателната система, облекчава стомашно-чревните смущения. Допринася за здравия вид на кожата. Облекчава главоболието при мигрена. Усилва кръвообръщението и снижава високото кръвно налягане. Намалява пристъпите на диария. Увеличава енергията чрез правилно оползотворяване на храната. Помага за елиминиране на гангренозния стоматит и нерядко - на лошия дъх в устата. Снижава нивото на холестерола и триглицеридите. Болести при недостиг: Пелагра, кожна болест, придружена със силно нервно разстройство, тежка форма на дерматит. Естествени източници: Черен дроб, крехко месо, пълнозърнести житни продукти, бирена мая, бъбреци, пшеничен зародиш, риба, яйца, печени фъстъци, бяло птиче месо, авокадо, смокини, фурми, сушени сливи. Токсичност: Странични ефекти се наблюдават при надвишаване на дози от 100 мг. Някои хора се оплакват от парене или сърбежи по кожата. Врагове: Вода, сулфамидни лекарства, алкохол, сънотворни медикаменти, естроген. Съвети: При наличие на проблеми с холестерола, завишеният прием на ниацин ще помогне. Кожа, особено чувствителна на слънчева светлина често се оказва ранен показател за недостиг на ниацин. Имайте предвид, че големите количества ниацин могат да попречат на организма да усвоява захарта, което от своя страна би довело до нарушен контрол на глюкозата при гранични диабетични състояния с последващо ускорено развитие на болестта. Също така може да наруши контрола на пикочната киселина и по този начин да предизвика пристъпи на подагра при хора, склонни към това заболяване.


ИНОЗИТОЛ Водноразтворим, член на групата В и липотроидно средство. Измерва се в милиграми (мг). Комбинира се с холин, за да образува лецитин. Метаболизира мазнините и холестерола. Точната дневна дажба не е установена, но един възрастен индивид поема средно около 1 г дневно. Играе роля (както и холина) за съхранение на мозъчните клетки. Полезни ефекти: Допринася за снижаването на холестерола. Поддържа косата здрава и предпазва от косопад. Помага за предотвратяване на екзема, както и за преразпределение на мазнините в тялото. Има успокояващо действие. Болести при недостиг: Екзема. Естествени източници: Черен дроб, бирена мая, зрял фасул, говежди мозък и сърце, пъпеш, грейпфрут, стафиди, пшеничен зародиш, фъстъци, зеле, нерафинирана меласа. Токсичност: Няма данни за токсично действие. Врагове: Вода, сулфамидни лекарства, естроген, обработка на храните, алкохол, кафе.Съвети: Поемайте инозитол заедно с холин и останалите В витамини. Ако пиете големи количества кафе, вероятно ще се нуждаете от инозитол добавка. Подходящ начин да извлечете максимална полза от витамин F е поглъщането на достатъчно инозитол и холин.

ВИТАМИН H (Биотин, коензим R) Водноразтворим, съдържа сяра, член на групата В-комплекс. Имерва се в микрограмове (мкг). Синтезът на витамин С изисква биотин. От съществено значение е за нормалния обмен на мазнини и белтъци. Препоръчителната дажба за възрастни варира от 100 до 300 мкг. Може да се синтезира от чревни бактерии. Суровите яйца предотвратяват абсорбцията в организма. Синергист с В2В6ниацинвитамин А и по отношение на поддържането на здрава кожа. Полезни ефекти: Допринася за спиране посивяването на косата. Предпазва от косопад. Облекчава мускулни болки. Потиска появите на екзема и дерматит. Болести при недостиг: Екзема по лицето и тялото, крайно изтощение, нарушен мастен метаболизъм, анорексия, плешивост, косопад, депресия. Естествени източници: Говежди черен дроб, соево брашно, бирена мая, мляко, бъбреци, неолющен ориз. Токсичност: Не са описани случаи на токсични ефекти. Врагове: Белтък на сурово яйце (съдържащ авидин - протеин, който предотвратява абсорбцията на биотин), вода, сулфамидни лекарства, естроген, кулинарна обработка на храните и алкохол. Съвети: Ако провеждате лечение с антибиотици или сулфамиди, бъдете сигурни, че поглъщате минимум 25 мкг дневно от витамина. Мъжете с наклонност към оплешивяване ще установят, че биотинова добавка може да задържи косата за по-дълго време. Биотинът действа синергично и по-ефикасно в комбинация с В2В6ниацин и витамин А. Биотиновите нива се понижават прогресивно по време на бременност. Въпреки, че липса връзка с евентуално ниско тегло на новородено, добре е да се консултирате с лекар относно добавките, за да си спестите притеснения.

Астаксантин и действието му беше една от темите в предаването

„Тази събота и неделя” / нa 09.07.2016 г./ по BTV с участието на

нутриционистката Меги Пашова. Може да го гледате чрез линка:

http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/kak-da-se-predpazim-ot-slanceto.html