BLOG

Начин на действие

Единствената форма на живот на земята се опира на белтъчините. Най-важният белтък, не само при хората, но и при всички гръбначни животни е колагенът. От него основно е изградена най-важната тъкан на човешкия организъм – съединителната.
Дори самата етимология на думата колаген говори много. Произхожда от гръцките думи:  кola– лепило и genno– раждам. Или - лепилороден. Думата обяснява и функцията на колагена - белтъкът, който слепва клетъчните елементи.

Трансдермалността на натуралния рибен колаген се дължи не на големината на неговата молекула, а на нещо съвсем друго. Срещайки бариерата на петте слоя на епидермиса, спиралите на рибения колаген се разпадат на пептиди и аминокиселини. Това са същите аминокиселини, които се съдържат и в човешкия колаген: хидроксилизин, глицин, пролин и хидроксипролин. Точно в извънклетъчното пространство се създава протеиновата мрежа, чиято гъстота определя еластичността, плътността и гладкостта на кожата. Точно в извънклетъчната матрица „фабриките” на колагена, каквито са фибробластите, хондроцитите и кератиноцитите изхвърлят полипептидни вериги от аминокиселини. Там с участието на активатора аскорбинова киселина (витамин „С”), аминокиселинните вериги се заплитат в спирали (хелиси). Вече знаем, че те го правят значително по-нетърпеливо и активно, когато извънклетъчното пространство е атакувано с дъжд от пептиди, предизвикан от проникнали през епидермиса спирали на рибния колаген.

Молекулата на натуралния колаген не прониква и не трябва да прониква цяла през епидермиса. Напълно достатъчно за стимулиране производството на собствен колаген е пептидните вериги и аминокиселините, образувани от разпадането на рибения белтък, да обогатят извънклетъчното пространство. Напълно достатъчно е сигналните пептиди да стигнат до фибробластите, т.е., до производителите на органичен колаген За да се разбере точно в какво се състои революцията в козметологията, чието начало поставя натуралният колаген, трябва да се знае, че: Колагенът и еластинът са опорни белтъци на кожата, осигуряващи й съответния тонус, влажност, еластичност, плътност и здрав вид.

Приблизително от 25-годишна възраст човешката кожа започва бавно да губи тези свойства също както мускулите губят силата, а костите калция. Всички симптоми на остаряването се появяват в резултат на дефицит на органичен колаген, чиято биосинтеза с годините намалява. След 30-годишна възраст при всеки човек започва атрофия на мастните и потните жлези, а също и намаляване на влагата и отпускане на кожата. Появяват се бръчки. Това е резултат от намаленото действие на колагена и еластина, които са фундаментът на съединителнотъканната мрежа. Свободните радикали, токсините и ензимът колагеназа унищожават белтъчните влакна, а в организма намаляват микроелементите и витамините, стимулиращи продукцията на нови. Колкото повече човек се приближава до старостта, толкова процесите на разпад (деградация) надделяват над процесите на синтез, особено синтез на колаген.

Способността на този препарат да прониква и да се усвоява от кожата шокира лекарите и козметолозите. Половин час след поставянето върху епидермиса колагенът започва да прониква в кожата. След непълни две денонощия се установява съществено увеличение на нивото на хидроксипролина около хондроцитите, произвеждащи колаген в костите.