BLOG

COLDEKA

ColDeKa е хранителна добавка, която се основава на екстракт от гъби шийтаке, стандартизирани по съдържание на полизахариди, както и екстракт от дрожди Saccharomyces cerevisiae, стандартизирани по съдържание на бета-D глюкан.

Продуктът е обогатен с важни за правилното функциониране на организма мастноразтворими витамини: D и К.

Всички съставки, които се съдържат в него, са комбинирани в масло от черен дроб на риба треска, което е източник на полиненаситени мастни киселини и витамини D и А.

Витамин D – способства за нормалното функциониране на имунната система, абсорбирането и усвояването на калций и фосфор, подпомага за правилното функциониране на мускулите, поддържането на здрави кости и зъби, регулирането на нивото на калций в кръвта, както и участва в процеса на клетъчното делене.

Витамин K – способства за нормалното съсирване на кръвта и подпомага поддръжката на здрави кости.

ColDeKa е част от програмата и хранителната добавка COLWAY.

Състав:

Шийтаке гъба

        Гъбата Шийтаке (наричана Императорската гъба и „Гъба Жен-Шен”) има три хиляди годишна история на култивиране и използване за лечебни и кулинарни цели.
Тази  медицинска гъба, взела името си от „ший” – кестен и „таке” – дърво, означаващо „гъба, която расте върху кестен”. В действителност тя расте и върху клен, габър и дъб.       Гъбата е много вкусна и се отглежда за ядене и лечебни цели в Азия. (В България тя се намира само в консервиран вид или във вид на добавки). Шийтаке печели името си „императорска гъба”, защото в дълбока древност, по времето на императорската династията Мин, официално се превръща в гъба с лековити качества и средство за достигане до дълбоки старини. Всички набрани гъби отивали в императорския двор. Тогава гъбата не е била известна сред масовото общество.
        Въпреки, че тази гъба присъства в хранителната култура на Азия повече от 2000 години, едва днес и в Европа шийтаке гъбата става известна поради изключително голямата си хранителна стойност. Известна като еликсир на живота, тя съдържа ценни минерали, аминокиселини и голямо количество витамини.
        Шийтаке гъбата съдържа ценни полизахариди, лентинан и алкалоида еритаденин (лентинацин). Гъбата съдържа също така и незаменими аминокиселини, белтъчини, витамин A, B1, B2, B6, B12, C, D и E, калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо, силиций и около 30 ензима.Гъбата шийтаке съдържа силни имуноактивни субстанции, които засилват отбранителните сили на организма, предотвратяват нарастването на тумори, намаляват нивото на холестерол, регулират кръвното налягане, предпазват от сърдечен удар и т.н. Основна субстанция е полизахаридът Лентинан с  изключителни лековити свойства при злокачествени заболявания, след химиотерапия и облъчване

предотвратява нарастването на туморите, намалява холестерола, регулира кръвното налягане, предпазва от сърдечен удар, действа антивирусно. Употребява се за подобряване на здравословното и общото състояние на организма.
Препоръчва се:

 • в борбата срещу сърдечно-съдовите болести
 • в борбата с високото кръвно налягане и холестерол
 •  липсата на калории и изключителното въздействие върху разграждането на мазнините се препоръчват и за премахване на целулита
 • в борбата срещу канцерогенните заболявания
 • за намаляване, съответно поддържане на нормалното ниво на масти в кръвта
 • за превенция на атеросклерозата и сърдечния удар
 • за укрепване отбранителната система на организма
 • за регулиране на храносмилателната система
 • за повече сила и жизненост на организма
 • за ефикасно облекчаване на хроничните заболявания на сърцето и кръвоносните съдове  
 • ускоряване на възстановяването след остри усложнения при тромбози на дълбоки вени, бъбречна емболия, суха гангрена, коронарна склероза, исхемия, мозъчен удар, причинени от атеросклероза, болести на бъбреците и очите, хиперлипидемия, жлъчни камъни, смущения в потенцията, подагра и др.
 • укрепват сериозно имунната система
 • имат ярко изразени лечебни качества при злокачествени заболявания, по време и след химиотерапия и лъчетерапия
 • съдържат еритаденин, голямо количество ненаситени мастни киселини, хитинови влакна и други вещества, намаляващи или регулиращи в значителна степен нивото на мазнини в кръвта
 • регулират нивата на кръвната захар и затова се препоръчват при установен захарен диабет
 •  регулира ефективно артериалното налягане
 •  има положителен ефект при рак на гърдата и рак на дебелото черво, също при заболявания на щитовидната жлеза, яйчниците, тъй като регулира кръвната захар; помага при заболявания на шийката на матката, яйчниците, белите дробове, синусите, при меланом и туморни метастази
 •  гъбите шийтаки помагат при напукани капиляри

      Tрадиционната медицина от хилядолетия използва лековитите гъби при различни болести, включително най - тежките злокачествени заболявания. Най-старото писмено свидетелство за прилагане на традиционната японска медицина датира от 199 година, когато цар Кху Ай получава като дар от едно местно племе именно гъби Шийтаке.
      Определени компоненти, съдържащи се в гъбата Шийтаке, притежават способността да модулират ефикасно клетъчния имунитет,  да намаляват повишеното кръвно налягане и мазнините в кръвта, да преустановяват определени туморни действия, както и действията на патогенните микроби.
       В Азия още от древността, гъбата Шийтаке се цени като тонизиращ препарат за дълголетие, лек за сърце, срещу злокачествени заболявания, при това както срещу тяхната поява, така и при лечението им. Шийтаке се използват в Азия за лечение на рака. Дори и да прибегнете до химио-терапия, вземете Шийтаке, за да засилите имунитета и предпазите здравите клетки. Изключително полезна е и при болести с вирусен произход: грип, херпес симплекс и зостер, полиомиелит, повишено ниво на холестерол в кръвта, агрегация - слепване на тромбоцити, съответно за регулиране на повишено кръвно налягане.
        Препаратът може да се приема продължително време като хранителна добавка с подчертано положителен ефект при рак на гърдата и дебелото черво, както и при болести на панкреаса, тъй като регулира и нивото на кръвната захар, а също така при заболявания на шийката на матката, яйчниците, белите дробове, синусите, при меланом и различни метастазни тумори.

        Гъбата шийтаки е една от най-добре изследваните гъби в Света. Основното и действие е противотуморното. Шийтаки съдържа полизахарид лентинан, който въздейства чрез имунната система. Лентинанът, който се намира в състава на гъбата Шийтаке, е модератор на биологичната реакция. Той мобилизира имунната система срещу рака, подобрява действието на макрофагите и Т-лимфоцитите, съответно увеличава производството на интерлевикин-1, веществото, което директно се бори със злокачествените агенти. Лентинанът модифицира клетките, така че те да се противопоставят на колонизацията и разпространението на раковите клетки в белите дробове. Днес той е признат официално в Япония за лекарство срещу рак на стомаха, а в САЩ се използва от военните за активна защита при облъчване радиация.
        Полизахаридите на гъбата Шийтаке ускоряват растежа на "естествените убийци" - клетките НК, които убиват нападащите вируси. Те са най-добрата отбрана на организма срещу вирусите и раковите клетки. След химиотерапия или тежка операция е важно да взематe Шийтаке, за да спрете разсейките - метастазата.

         Гъбите Шийтаке стимулират при човека макрофагите и организмът започва да отделя веществото перфорин - високомолекулен белтък, който е основният показател за защитеността на организма от рак. Той буквално перфорира външната мембрана на болните клетки, вследствие на което те губят течност и загиват. Изследванията през годините са доказали, че лентинанът стимулира не само дейността на Т-лимфоцитите, но стимулира и дейността на естествените клетки убийци или, NK клетките - тип имунни клетки, на които принадлежи главната роля при унищожаването на вирусите.           Гъбата шитаки се използва в Япония и САЩ като кулинарен специалитет.

 

Витамин К

          Витамин К е един от витамините, който получава сериозно внимание през последните няколко години и има защо. Играе роля в съсирването на кръвта и поддържането на здрава костна система.

           Какво е Витамин К?

           Витамин К, заедно с витамини АД и Е, е един от четирите мастно разтворими витамини. Окрит е през далечната 1929 година от датския биохимик Хенрик Дам.

Поради неговото свойство да подпомага съсирването на кръвта (коагулация) и това, че откритието е направено в Германия, където думата коагулация се пише Koagulation, си е залужил и буквата К. Когато говорим за витамин К, не говорим само за едно химично съединение, а за цели 13. Витамин К представлява сбор от молекули с близка структура, които се делят на 2 подкатегории – витамин К1, известен още като филоквинон (phylloquinone) и витамин К2, известен още като менаквинон (menaquinone). При витамин К2 нещата малко се усложняват. Той е изграден от група вещества наречени менаквинони, които се делят на късоверижни и дълговерижни. Техните наименования започват с буквите МК. Съществуват и 3 синтетични форми на витамина – К3, К4 и К5. От тях единствено витамин К3 показва признаци на токсичност, затова е и забранен в много страни.

           Източници на Витамин К

           В зависимост от формата си, витаминът може срещне в различни храни.

K1 се среща в растителните хранителни източници, най-вече в зеленолистните зеленчуци. Едни от най-богатите храни са: къдраво зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле и аспержи. В семейството на K2 и късоверижните, най-важен е МК-4, който се среща в малки количества в животински хранителни източници – яйца и месо.

От дълговерижните най-известните са МК-7, МК-8 и МК-9. В най-големи количества се срещат във ферментирали храни, най-вече различни ферментирали сирена и традиционното японско ястие Натто (Nattō). Натто може би е най-добрият източник.

Въпреки че си набавяме по-голямата част от витамин К под формата на К1, в организма ни К1 бива преобразуван в МК-4. Витамин К може да се намери и като хранителна добавка. Макар и К1, и К2 да могат да бъдат еднакво ефективни, препоръчваме употребата на МК-7. Витамин К2 МК-7 показва много по-дълъг полуживот, по-стабилни серумни нива и по-добро натрупване при продължителен прием.

           Витамин К отговаря за две изключително важни неща – регулира съсирването на кръвта и подпомага здравината на костите и тяхната плътност.

           Начинът на действие е сложен и ще спестим голяма част от биологията и химията. Накратко, механизъмът на действие е чрез така наречения Витамин К цикъл. Витамин К е необходим за синтезирането на гама-карбоксиглутамат от глутамат. Синтезираният гама-карбоксиглутамат е необходим за работата на определени протеини, участващи в съсирването на кръвта и костния метаболизъм. При липса на достатъчно от витамина, тези протеини остават неактивни и съответно не вършат никаква работа. През последните години витамин К се превърна в основна препоръка за хора с нарушена костна обмяна. Най-вече за жени в менопауза с диагностицирана намалена костна плътност. Въпреки, че на този етап твърд извод не може да се направи, е факт, че витамин К се съдържа и в костите.Факт е, че от витамин К зависи работата на важен протеин в костите, наречен остеокалцин. Остеокалцинът отговаря за изграждането на костите.От научна гледна точка съществуват изследвания както в полза на хипотезата за костната плътност и здравина, така и против нея. По наши наблюдения, дори към момента да не може да се каже, че витамин К може да спре напълно намаляването на костната плътност в съответните рискови групи, то може значително да намали загубата на костна маса, като комбинацията му с витамин Д е от голямо значение. Витамин К се препоръчва и за намаляване на патологичната калцификация. При патологичната калцификация нещата изглеждат много по-добре, тъй като данните подкрепящи ефективността на витамин К за намаляване на патологичната калцификацията значително нарастват и положителното влияние на витамина може да се счита за потвърдено.  Какъв е препоръчителният прием?

На този етап препоръчителният прием варира между различните страни, различните възрастови групи и пол. Жените се нуждаят от малко по-малко, в сравнение с мъжете и е препоръчително да приемат между 60 и 100 мкг на ден. При мъжете препоръката е между 80 и 120 мкг дневно. Важно е да се отбележи, че гореспоменатите препоръки са за витамин К1 и тези препоръки са направени на база усреднен прием на витамин К от храната. На този етап все още няма достатъчно данни, за да се дадат точни препоръки за прием на витамин К2. Именно липсата на достатъчно научни данни е причината все още да не се знае колко точно витамин К е необходим за оптимално здраве. Знае се колко е необходимо, за да се избегнат здравословни проблеми, но тепърва ще се научава дали и колко допълнително можем да приемаме и да очакваме допълнителни здравословни ползи. Ако приемате под формата на хранителна добавка, стремете се да приемате дози около 200-300 мкг на един или няколко приема. Силно препоръчително е да приемате добавката по време на хранене богато на мазнини, тъй наличието им значително подобрява усвоимостта на витамина.

             Набавяме ли си достатъчно?

             На този етап дефицитът на витамин К е рядко явление и повечето хора имащи поне малко приличен начин на хранене, включващ зеленчуци, успяват да си набавят достатъчно от витамина, за да избегнат наличието на здравословни проблеми. Застрашени от недостиг са хората с нарушена функция на черния дроб, хора на хемодиализа, страдащи от цьолиакия (глутенова ентеропатия), хора диагностицирани с болест на Крон и хора приемащи антикоагуланти. Лек недостиг на витамина не води до значими проблеми, докато сериозният дефицит води най-вече до кръвоизливи.

            Колко много е твърде много?

Интересно при витамин К е, че на този етап няма нито едно научно изследване, показващо токсичност или други странични ефекти при хора с нормално кръвосъсирване. Последното е много важно, тъй като при хора, приемащи антикоагуланти на база кумарин (например медикамента Варфарин), витамин К може да бъде много опасен. Независимо от формата си, витаминът взаимодейства с ефективността на антикоагулантите като я намалява значително. Това може да доведе до вътрешни кръвоизливи и други усложнения. От друга страна обаче приемът на антикоагуланти намалява нивата на витамин К и той се превръща с необходимост.

Витамин D

 

   Знаете ли, че са били необходими повече от 200 години, за да бъде доказана жизненоважната роля на мастноразтворимия витамин D, част от една от най-важните групи на хранителните микроелементи за човешкия организъм? Като първият намек за това било откритието, че консумацията на масло от черен дроб на риба треска повлиява изключително благоприятно състоянието рахит. Проследявайки събитията във времето, става ясно, че витамин D е открит през 1782 г., изолиран едва в началото на 1920 г., като днес, в началото на 21 век, вече е известна не само неговата превантивна роля срещу рахитоподобни състояния, но и особено благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система. От друга страна, неговият недостиг и ниските нива в организма водят до развитието на повече от 50 патологични състояния, в това число сърдечно-съдови и неопластични заболявания, както и понижени съпротивителни сили и диабет. Установено е, че дефицитът на витамин D е най-разпространеният в модерните държави извън екваториалния и тропическия пояс. Това се отнася особено силно за страните от Северна Америка, Европа, Азия и южната част на Южна Америка. Най-страдащо е населението в северните щати на САЩ, скандинавските страни, Великобритания и Русия. По-сериозни статистики за дефицита на витамин D започват да се водят от 1988 г. насам. За критерий се използва препоръчителната серумна концентрация на витамин D в размер на 75 nmol/L. Ако през 1988 г. от дефицит е страдало 55% от населението, то процентът през 2004 г. е 77%, а в наши дни е 79%. Статистиката показва, че близо 29% от населението на САЩ е с нива на витамин D под 50nmol/L. Разбира се, тези цифри са относителни, защото процентите се променят въз основа на сезона. Въпреки ролята на географското положение, не са малко и местата в тропическия пояс, чието население страда от дефицит на витамин D. Например в един от най-южните ирански градове близо 50% от населението страда от ниски нива на витамина. Докато в Иран влияние оказват културните особености и облекло, то подобно оправдание нямат жителите на Флорида, където 38-40% от населението отбелязва нива по-ниски от 50 nmol/L. Определени групи от населението са подложени на по-висок риск от дефицит. Това са най-често лица в различни медицински състояния, бременни жени и принадлежащите към раси с по-тъмна кожа. Въпреки че голяма част от населението не страда от дефицит, интересен е фактът, че нивата на витамин D не са в оптимални граници за поддържане на добро здравословно състояние.

 

            Какво е витамин D?

            Витамин D принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, като в природата се среща изключително рядко. Под формата на активен витамин съществува най-вече в продуктите от животински произход, сред които се открояват рибните чернодробни масла, черният дроб, животинските мазнини, кравето масло и яйчният жълтък. Мастноразтворимият витамин съществува в няколко разновидности (D1, D2, D3, D4 и D5), но с лекарствено значение са само витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол, който активиран в организма, се превръща в мощен стероиден хормон), които са близки по структура, свойства и действие върху организма. Синтезират се от холестерол, а основният негов източник за човека е 7-дехидрохолестеролът на кожата, от който се получава чрез облъчване с ултравиолетови лъчи.Транспонират се в кръвта, свързани с плазмени глобулини, отлагат се в бъбреците и черния дроб, и участват в обмяната на фосфора и калция. Без витамин D паратиреоидният хормон, който е основен хормон, синтезиран и излъчван от паращитовидните жлези, не проявява пълното си действие.

 

            Какво трябва да знаем за витамин D?

            Уникалността на витамините се състои в това, че в минимални количества са абсолютно необходими за поддържане на нормалната дейсност и здравето на човека и животните, както и за тяхното правилно развитие. Липсата им в храната нарушава правилното протичане на почти всички физиологични процеси. Изключение в това отношение не прави и витамин D, за който вече съществуват достатъчно научни факти, доказващи неговата превантивна и лечебна функция.

            Доказани ползи при хора:

 • понижаване риска от падане и костни фрактури при възрастни хора. По-силен ефект се отбелязва при комбинирането му с калций;
 • подобряване на мускулната и невралната функционалност при възрастни хора;
 • понижен риск от настъпване на сърдечно-съдови заболявания или усложнения при такива заболявания;
 • оказана е пряката връзка между нивата на витамин D и високото кръвно налягане. По-високи концентрации на витамина водят до понижаване на кръвното налягане;
 • директно влияе върху регулирането на секреция на паратиреоиден хормон.
 • използва се като референтно лекарство;
 • драстично понижаване (50%) на риска от поява на рак на дебелото черво;
 • намалява настъпванията на асматични пристъпи при млади индивиди;
 • високи нива на витамин D при деца се свързват с по-голям растеж на височина. Подобен ефект при възрастни хора не се отбелязва;
 • подобрява секрецията на инсулин при лица, болни от диабет тип II или лица в риск. Ефектът се свързва пряко със защитните свойства на ниво панкреас;
 • подобряване на инсулиновата чувствителност в резултат от подобряване на секрецията на инсулин от панкреаса;
 • редуциране на възпаленията при системен лупус еритематозус (вълчанка);
 • редуциране на симптомите при туберколоза;
 • леко понижаване на провъзпалителния цитокин туморен некрозен фактор алфа при дългосрочен прием;
 • слабо понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта след дългосрочна употреба;
 • повишаване на нисък тестостерон с 30% при мъже след едногодишна употреба. Ниският тестостерон може да е в резултат на дефицит на витамина;
 • високите серумни нива на витамин D подобряват метаболизма и усвояването на калция;
 • понижава драстично риска от развитие на множествена склероза, както и редуцира някои от симптомите при вече настъпила такава;
 • суплементацията на витамин D се свърза с понижен риск от поява на рак на гърдата, рак на панкреаса, рак на простатата и рак на яйчниците;
 • дефицитът на витамин D се свързва с лошо настроение и депресия, като е установена пряка връзка между суплементацията с витамин D и редуциране на симптомите при депресия;
 • оптимални серумни нива на витамин D въздействат положително върху качеството на семенната течност.
 • има сериозни предположения, че ниските нива на витамин D се свързват с натрупването на мазнини. Почти всички лица с наднормено тегло страдат от дефицит на витамина. Възможно е оптимални нива на витамин D да спомагат за поддържането на по-изчистена форма откъм телесни мазнини;
 • открита е пряка връзка между високите серумни нива на витамин D при възрастни хора и по-ниската смъртност. Възможно е смъртността да се понижава, поради подобряване на общото здраве или редуцирането на паданията;
 • възможно е да понижава риска от разболяване от грип;
 • спорни резултати относно повишаването на физическата сила след употреба на витамин D. Възможно е да повишава силата и експлозивността, както и да подобрява възстановяването след тренировка;
 • потенциални ползи при понижаване на симптомите на артралгия (болки в ставите);
 • възможно е да понижава риска от развитие на диабет тип I;
 • ниските нива на витамин D се свързват с проблеми със съня, но на този етап няма достатъчно доказателства, че суплементирането с витамин D може да подобри качеството на съня;
 • потенциални ползи при третирането на атеросклероза;
 • потенциални ползи при регулирането на ароматизацията, чрез използването на калциевия метаболизъм;
 • хипотетичен защитен ефект върху белите дробове при пушачи.

 

            Какви са препоръчителни дози витамин D?

            Препоръчителният дневен прием на витамина за възрастни мъже и жени варира между 400 IU и 800 IU, но повечето изследвания установяват, че това е крайно малка и неефективна доза. Препоръчваната безопасна максимална доза в САЩ и Канада е 4000 IU, въпреки че клиничните тестове установяват, че дневна доза от 10 000 IU е напълно безопасна, като в някои болестни състояния може да се приема и още по-висока доза. 

Въз основа на практиката може да се изведат следните препоръчителни дози:

За възрастни мъже и жени - минимална ефективна доза от 2000-3000 IU дневно;

За спортуващи - 3000-5000 IU дневно;

За болни от остеопороза и рахит - 5000-10 000 IU;

За бебета и малки деца - 500-1000  IU дневно;

           В някои случаи високи дози на витамин D могат да доведат до интоксикация. Не се препоръчва всекидневен прием от над 20 000 IU. Ако обаче приемате витамина веднъж седмично, тогава токсичната доза надвишава 300 000 IU. Набавяне на витамин D от храна и слънцето Хранителните източници, които съдържат значими количества витамин D са сравнително малко. Две категории храни  са основни източници:

Масло от дроб на треска - концентрацията зависи от източниците на маслото и начина на преработване. Имайте предвид, че 1 мл масло осигурява 2.54-2.78 мкг витамин D;

Млечни продукти - млякото се счита за основен източник на витамин D, като концентрациите зависят отново от качеството на млякото и преработката. За информация, 230 мл пастьоризирано мляко осигуряват 100 IU витамин D, което е крайно недостатъчно. Основният природен източник на витамин D е слънцето. UV лъчите влизат в контакт с кожата и складираният 7-дехидрохолестерол се конвертира в холекалциферол (D-3).  В някои случаи обаче има фактори, които редуцират синтезирането на витамин D от слънчевите лъчи: В географските ширини, които са по-далеч от екватора синтезирането на витамин D е по-ниско, заради слабите UV лъчи;

Времето и сезона. Облаците и тъмнината редуцират слънчевите лъчи;

Комбинация от географска ширина и сезон. В някои географски ширини в северното полукълбо, в периода октомври-март, не може да се синтезира никакъв витамин D; В зони с изстънял озонов слой; При хора с тъмна кожа; Използването на слънцезащитни кремове, които директно влияят негативно върху нивата на витамин D. Суплементиране на организма с витамин D - форми и начин на прием На пазара съществуват две основни форми на витамин D. Едната е витамин D-2 ергокалциферол), която се извлича от растения, а другата е D-3 (холеклациферол), която се извлича от животни и риба. Именно витамин D-3 се съдържа в един от най-качественитеизточници на витамина - маслото от дроб на треска. Счита се, че D-3 е по-добре усвоим и увеличава повече серумните нива на витамин D в организма. Съществува едно изследване, което твърди, че D-2 е също толкова ефективен като D-3, но повечето авторитетни изследвания показват точно обратното. Затова нашата препоръка е, когато избирате витамин D като хранителна добавка, тя да бъде под формата витамин D-3 (холекалциферол). Витамин D се усвоява най-добре с малко количество мазнини, като видът на мазнините няма никакво значение. Някои автори препоръчват комбиниране с рибено масло за по-добра усвоимост. Установено е, че витамин D се усвоява по-добре с 10-20 грама мазнини, в сравнение с никакви мазнини, прием на гладно или с храна, съдържаща над 35 грама мазнини.

 

             До какво води предозирането на витамина?

             Както е известно, витамин D се образува в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, но добрата новина е, че няма опасност от прояви на токсичност при продължително излагане на слънце. От друга странафизиологичното действие на мастноразтворимия витамин е свързано с регулацията и обмяната на калций и фосфор в организма, т.е. витамин D осигурява отлагането както накалциевите, така и на фосфатните йони.Следователно неговият излишък би довел до необичайно високи нива на тези йони в кръвта, в резултат на което би се създала реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Това означава само едно - допълнителният прием на витамина задължително се консултира със специалист.

             Свръхчувствителност към витамина: В определени случаи някои хора се оказват свръхчувствителни към допълнителния прием на витамин D. Обикновено се наблюдава при пациенти, страдащи от хиперпаратиреоидизъм, саркоидоза, както и някои видове неопластични заболявания. Но от друга страна... коя е причината за ниските нива на мастноразтворимия витамин?Най-простото и същевременно най-логично обяснение е недостигът на пряка слънчева светлина. Имайки предвид особеностите на климата в географската ширина, на която се намираме, обикновено носим повече дрехи от необходимото.Освен това от недостиг на витамина страдат хората, които живеят в големите градове, не само заради ежедневната утринна мъгла, която абсорбира UV-лъчите, но и заради многоетажните сгради.И не на последно място – когато решим да излезем на открито, обикновено избираме слънцезащитен продукт с висок фактор, който със сигурност ни осигурява добра превенция срещу изгаряне, стареене на кожата и рак, но и срещу витамин D.

            Заболявания, свързани с ниски нива на витамин D в организма:

            Оптималните количества на този витамин в организма подобряват значително състоянието и функцията на имунната, нервната и костната система, а недостигът се свързва с редица заболявания, най-често срещани от които:

 • акне, различни алергични прояви, астма, автоимунни заболявания;
 • аутизъм, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, депресия;
 • бъбречна недостатъчност, артрит;
 • рак на гърдата, на дебелото черво и на яйчниците;
 • хронична умора, простудни заболявания, както и различни бактериални и вирусни инфекции;
 • образуване на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развитие на парадонтоза;
 • непоносимост към глутен;
 • остеопороза, остеомелация, мускулна слабост, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми;
 • хронична обструктивна белодробна болест, туберколоза;
 • хипертония;
 • диабет (тип 1 и 2), затлъстяване;
 • псориазис.

 

            С какво да комбинираме витамин D?

            Витамин D може да се комбинира с други мастноразтворими витамини, като например витамин K-2. Двата витамина притежават сходни и допълващи се свойства по отношение на сърдечно-съдовата дейност, инсулиновата чувствителност и двигателната система. Витамин D се комбинира с калций, защото играе важна роля в неговия метаболизъм и подобрява драстично усвояването му. Препоръчва се комбинирането на витамин D с рибено масло, като качествен източник на полезни мазнини. За общо здраве и комбиниране на различни здравословни ефекти, витамин D успешно се комбинира с цинк и магнезий.

            Къде можем да открием витамин D?

            Витамин D е разпространена хранителна добавка, която може да се открие в повечето магазини за добавки, както и в аптеките.Витамин D се продава самостоятелно, като най-често срещаната форма е D-3. Може да откриете витамини на дражета, като дозите варират между 400 IU и 5000 IU. Не са рядкост и течните форми, в които една капка съдържа между 400 IU и 1000 IU. Витамин D се съдържа във всяка една мултивитаминна формула, независимо дали е спортна или дневна. Нашата препоръка е да избягвате продукт с витамин D-2. Сред най-известните мултивитамини с витамин D-3 са Pure Nutrition Daily VitaminsPure Nutrition Power PakNOW Foods EVENOW Foods ADAMAnimal Pak.Витамин D почти винаги присъства в продуктите с калций или минерални формули, съдържащи калций. Знаем, че витамините не са градивен елемент, още по-малко пък източник на енергия, но нашият организъм изпитва непрекъсната нужда от тях. Ето защо витамин D, като част от една сложна хранителна система, за да функционира правилно, се нуждае и от други помощни вещества. Такива в случая се оказват калций, магнезий, цинк, бор и витамините А и К2. Без тях функционирането на мастноразтворимия витамин няма да бъде ефективно. Без съмнение най-добрият начин да получим тези хранителни вещества е консумацията на органична растителна храна – достатъчни количества плодове и зеленчуци, пълнозърнести семена и ядки и на органични животински продукти - черен дроб, мляко, масло, сирене, кашкавал, жълтъци, мозък, очи. Изборът е въпрос на вкус.